Invatamantul in comuna Slimnic

Invatamantul, latura importanta a vietii sociale si culturale, cu rol hotarator in instruirea generatiilor tinere, s-a desfasurat vreme extrem de indelungata sub indrumarea ecleziastica, ca si in alte parti ale tinutului sibian sau ale Transilvaniei.

Cea dintai stire documentara cu privire la existenta unei scoli in Slimnic se refera la invatamantul populatiei germane si dateaza din anul 1394, scoala fiind condusa de directorul Allexius, in varsta de 50 de ani, care indeplinea functia de notar public in sat. El a fost directorul scolii pana in 1409.

Taranii sasi erau sprijiniti oficial pentru organizarea de scoli, ceea ce a facut ca fiecare comuna cu populatie germana sa aiba o scoala care tinea de inzestrarea de baza a bisericii.
Pana la sfarsitul secolului al XIV-lea predarea se facea in limba latina, din secolul al XV-lea folosindu-se limba materna si in scoala.

Despre inceputurile invatamantului satesc la romanii din Slimnic nu avem stiri scrise, dar cu siguranta preotii ortodocsi ai vremii s-au ocupat de copii, invatandu-i scrisul si cititul, fie in biserica sau doar in tinda ei, si mai apoi in case taranesti inchiriate.

Prin edictul din 1781 a fost aprobata organizarea unui sistem de scoli elementare pentru greco-catolicii din Transilvania, iar in 1786 a fost aprobata organizarea scolilor pentru romanii ortodocsi in care copii invatau dupa manuale bilingve (roamana si germana).

La sfarsitul secolului al XVIII-lea este atestata documentar si scoala romaneasca din Slimnic: Transilvania avea la 1761, 2719 dascali romani, scolile fiind insa slab organizate.

In Slimnic, pana la actul Marii Uniri a Transilvaneiei cu Romania (1 decembrie 1918), au functionat trei scoli primare confesionale: a ortodocsilor, a romanilor greco-catolici si evanghelica (a populatiei germane).

Dupa unirea Transilvaniei cu Romania, cele doua scoli confesionale ale romanilor s-au unificat, devenind scoala de stat, cu patru invatatori, iar scoala germana si-a pastrat pe mai departe caracterul confesional evanghelic, in anul 1948 trecand si ea in randul institutiilor scolare de stat.